opinie o kasach fiskalnych
|
Jerko
|
Dodany dnia 30-04-2011 13:25
|
Użytkownik
Data rejestracji: 30.04.11
|
Muszę w najbliższym czasie dokonać zakupu kasy fiskalnej więc mam okazję przyjrzeć się obecnej sytuacji na rynku kas. Zdziwiły mnie same pochlebne oponie sprzedawców i w internecie na temat kas z kopią elektroniczną - jak się okazało pochodziły od producentów tychże kas... nie twierdzę, że mają one tylko wady, ale nie wierzę, że ich nie mają. Popytaliśmy z żoną znajomych jakie mają opinie i już nie było tak kolorowo: awarie kart SD (zamiast dysku twardego wyposażone są wyłącznie w dysk przenośny); Urzędnik dostaje wszystkie informacje w tabelkach i z całego okresu, w którym trwał zapis na karcie, nawet z kilku lat (przy kasie która ma wyłącznie wydruki to maksymalnie 3 lata); kasa z kopią elektroniczną jest droższa od zwykłej.. ponieważ nie wiem na ile wiarygodne są te informacje prosiłbym o jakieś opinie osób, które miały styczność z takimi kasami. |
|
|
|
Reklama |
Dodany dnia 07-01-2015 13:01
|
Reklama
Data rejestracji: Zawsze
|
|
IP: localhost |
|
|
admin
|
Dodany dnia 30-04-2011 15:55
|
Główny administrator
Data rejestracji: 22.12.09
|
W najbliższym czasie także czeka mnie zakup kasy fiskalnej. Dosyć poważnie rozważam zakup wersji z kopią elektroniczną, ponieważ wydaje się to wygodniejsze.
Ps. Gdzieś w sieci czytałem opinie, że nie warto decydować się na kasy z kopią elektroniczną, ponieważ w przypadku kontroli ułatwiamy zadanie urzędnikowi ;p |
|
|
|
fred
|
Dodany dnia 30-04-2011 18:44
|
Użytkownik
Data rejestracji: 30.04.11
|
prawda jest taka, że kasa z kopią elektroniczną to czyste ułatwienie pracy paniom z Urzędu Skarbowego, a dla właściciela firmy nie ma z tego żadnych korzyści. Skopiowane dane można sobie formatować w dowolne tabelki i prześwietlić dokładnie kilka ostatnich lat pracy - a której pani z US chciało się wcześniej przeglądać paragony chociażby z kilku miesięcy? No i niestety ta awaryjność kart pamięci. Można z powodu jednego błędu oprogramowania stracić wszystkie dane, a nawet jeśli uda się je odzyskać to wiąże się to z przestojem w pracy firmy... ale najgorsze jest to, że taki mądry jestem po fakcie oczywiście kontrola skarbowa już za mną - pewnie nie ostatnia, mam nadzieję, że chociaż nie przytrafi mi się taka awaria, bo znajomy twierdzi, że ludzie zgłaszają coraz więcej reklamacji... |
|
|
|
tysiek
|
Dodany dnia 01-05-2011 10:01
|
Użytkownik
Data rejestracji: 01.05.11
|
faktycznie z tymi kasami zbyt kolorowo nie jest.. przeglądając strony internetowe w poszukiwaniu opinii na temat kas z kopią elektroniczna natrafiłem na wiele negatywnych opinii. W sumie jestem trochę zdziwiony, że ludzie mają aż tyle zastrzeżeń, w sumie to nowy produkt. Ale z tego co czytałem - ludzie się skarżą.. Potem natrafiłem na taką stronę: http://kopia-elektroniczna.net.pl/ Sam na pewno nie kupię takiej kasy póki będzie można korzystać ze zwykłych kas. |
|
|
|
admin
|
Dodany dnia 01-05-2011 21:05
|
Główny administrator
|
Ja właśnie mam spory dylemat dotyczący zakupu kasy fiskalnej... Prawdę mówiąc ze względu na fakt, że prowadzę działalności związane z internetem bardziej rozsądna dla mnie wydaje się kasa fiskalna z kopią elektroniczną. |
|
|
|
eusebio
|
Dodany dnia 16-05-2011 13:28
|
Użytkownik
Data rejestracji: 25.03.11
|
Zastanawiam się, czy Twoje dylematy to nie efekt Twojego sprzeciwu wobec tego rodzaju narzędzi. Może po prostu nie masz ochoty montować kasy i próbujesz doszukać się dziury w całym. Od dawna jestem zwolennikiem kas i jak widzę panią w kiosku, która mówi mi, że kasa jej nie działa, to brzmi trochę jak Twoje rozterki. Jest to urządzenie, takie jak telefon. Nie liczy się marka, ani funkcje dodatkowe, ale ta zasadnicza. |
|
|
|
admin
|
Dodany dnia 16-05-2011 17:18
|
Główny administrator
|
To nie jest szukanie dziury w całym. Decyduje się na zakup kasy pomimo, że nie mam jeszcze takiego obowiązku. Nie mogę się również zgodzić się z faktem, iż wybór kasy fiskalnej nie ma znaczenia. Funkcje dodatkowe bardzo często przyspieszają obsługę kasy, a to ma dla mnie ogromne znaczenie. |
|
|